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Diretrizes de melhores práticas globais para reduzir as emissões de gases de efeito estufa provenientes dos animais lançados.
A colaboração entre pesquisadores de todo o mundo e a indústria global de alimentos e bebidas produziu uma visão geral das melhores práticas atuais e das opções emergentes para reduzir as emissões de gases de efeito estufa (GEE) da pecuária.
Os setores de lácteos e carne bovina já fizeram importantes progressos na redução de emissões. Enquanto um crescimento constante na demanda por todos os produtos animais resultou em um aumento de 1,1% ao ano das emissões desde 2000, a intensidade de emissões de GEE diminuiu em 76% (variação de 38-76%) para vários produtos pecuários entre 1960 para o 2000.
Um estudo recente da FAO estima que, se todos os produtores de um determinado sistema, região e clima atingiram a eficiência de produção dos 10 ou 25% dos produtores, as emissões totais poderiam ser reduzidas em 18-30% se a produção global continuar a ser a mesma.
Em um esforço para acelerar a adoção das melhores práticas nesta área, a SAI Platform e a Global Research Alliance (GRA) juntaram forças para compilar informações sobre opções de mitigação de GEEs atualmente disponíveis para uma série de sistemas agrícolas, e um roteiro de opções emergentes baseadas em pesquisas atuais.
Didier Moreau, Diretor de Qualidade, Natureza e Sustentável da Agricultura do leite da Danone e membro do Grupo de Trabalho SAI Platform Dairy, diz: "Este documento dá uma idéia clara sobre o que é viável quando se trata de ações de curto, médio e longo prazo para mitigar GEE em diferentes sistemas de pecuária. Estou certo de que esta informação pragmática e clara será muito útil para todos os praticantes ".
O guia prontamente acessível propõe opções de intervenção futuras e futuras para os agricultores a considerar sobre alimentação animal e nutrição, genética e reprodução, modificação do rúmen, saúde animal, estrume e manejo de pastagens. O guia destaca os impactos ambientais positivos, bem como as implicações financeiras da implementação dessas opções. Ele também ressalta a importância dos esforços de redução de gases com efeito de estufa apoiando uma abordagem de sustentabilidade holística.
Gereon Schulze Althoff, Diretor de Garantia de Qualidade do Vion Food Group e membro do Grupo de Trabalho da SAI Platform Beef, acrescenta: "Este recurso é baseado em boas práticas de agricultura, indústria e definição de pesquisa que interessa. Os membros do Grupo de Trabalho SAI Platform Beef irão promover ativamente a implementação de atividades direcionadas à mitigação de gases de efeito estufa na cadeia de fornecimento de carne bovina, junto com seus agricultores e clientes. ”
"As opções práticas fornecidas neste recurso permitem que os agricultores tomem decisões informadas sobre atividades de redução de gases de efeito estufa e eficiências que beneficiem suas fazendas. É baseado na ciência mais recente, demonstrando que a cooperação adequada entre pesquisa e indústria pode ser muito gratificante ”, acrescenta Keith Kenny, chefe de Sustentabilidade e Responsabilidade Social Corporativa da McDonald's Europe e presidente do Beef Working Group.
Read the guide “Reducing greenhouse gas emissions from livestock: Best practice and emerging options” online here.
About the Global Research Alliance on Agricultural Greenhouse Gases (GRA):
GRA is a voluntary initiative between countries to collaborate in the research, development and extension of technologies and practices that will help grow more food while reducing greenhouse gas emissions intensity.
About the Sustainable Agriculture Initiative (SAI) Platform:
SAI Platform is the global industry initiative helping food and drink companies to achieve sustainable production and source agricultural raw materials.

Reducing greenhouse gas emissions from livestock best practice and emerging options


Crop production, livestock production and related land use activities make the agriculture sector one of the largest sources of short-lived climate pollutants. Combined, the agriculture and forestry sectors are responsible for 24% of all greenhouse gases emitted worldwide, including roughly 40% of global black carbon emissions and half of all anthropogenic methane emissions.
As powerful greenhouse gases and air pollutants, short-lived climate pollutants negatively impact the productivity of some of the world’s most important crops and endanger the health and livelihoods of millions of people.
According to a report by the World Meteorological Organisation (WMO) and United Nations Environment (UNEP), actions to reduce short-lived climate pollutant emissions - both in the agriculture sector and globally - have the potential to prevent over 50 million tonnes of annual crop losses for the staples corn, rice, soy, and wheat by 2030, leading to total economic gains of US$4-33 billion. These actions can also help slow the rate of global warming by as much as 0.5˚C by 2050 and prevent the nearly two million annual premature deaths linked to air pollution by 2030.
Fichas técnicas.
Objetivos.
The Coalition’s Agriculture Initiative works to advance methane and black carbon abatement and recovery practices within the sector. In addition to helping reduce the rate of near-term warming, these practices can provide immediate co-benefits for public health, food security and economic development, aligning with the Sustainable Development Goals (SDGs) and low-emissions agricultural development.
Tackling agricultural methane and black carbon emissions is an important objective for many countries, and many of the solutions advanced by the Coalition’s 11 initiatives will lead to increased agricultural productivity and contribute to the implementation of countries’ Nationally Determined Contributions (NDCs).
The Agriculture Initiative focuses its activities on the four largest emission sources in the sector:
Enteric fermentation: Methane expelled from livestock such as cattle, sheep, goats, buffalo, etc., as natural part of the digestive process -- responsible for close to 30% of global anthropogenic methane emissions Paddy rice production: Methane emissions from the anaerobic decay of organic material in continuously flooded rice paddies -- responsible for 10% of global anthropogenic methane emissions Livestock and manure management: Methane emissions from the storage of (especially liquid) manure -- responsible for 4% of global anthropogenic methane emissions; and 40% black carbon emissions from the burning of dung as heating and cooking fuel Open burning of agricultural crops: The single largest source of black carbon emissions globally -- responsible for over a third of all emissions, with agricultural fires comprising 10-20% of all open fires.
Description of activities.
In collaboration with the FAO, World Bank and Global Environment Facility, the initiative is supporting three large national livestock management programmes with more than $460 million in Uruguay, Ethiopia and Bangladesh. The programmes will incorporate the mitigation options for the livestock sector assessed by the initiative and have the potential to reduce approximately 4 million tonnes of methane per annum.
Manure management practice changes identified for Argentina, Bangladesh, Ethiopia, Malawi, Vietnam, and regionally in Central America 3 countries - Vietnam, Bangladesh, Colombia - participate in suitability assessments for alternate wetting and drying rice production Alternatives to open agricultural burning projects started in India and Peru 13 countries developed baseline and mitigation assessments for enteric fermentation in the dairy and livestock sector using the Global Livestock and Environmental Assessment Model (GLEAM) Strategic Support Groups created in the Andes and Himalaya countries to help governments and local farmers find alternatives to open burning Tools developed for Vietnam to measure, report, and verify greenhouse gas emissions from paddy rice, and support NDC implementation in the rice sector.
This document presents results from the Climate & Clean Air Coalition’s Agriculture Initiative reported between July 2016 and June 2017. These results were recorded using the.
This report is an overview of the Coalition's progress from 2016 to 2017 and, because it is our 5th anniversary, includes information on the status of short-lived climate pollutant emissions.
Vietnam joins the Climate and Clean Air Coalition.
Meet our experts.
Who's involved.
Lead Partner: A Coalition partner with an active role in coordinating, monitoring and guiding the work of an initiative.
Implementer : A Coalition partner or actor receiving Coalition funds to implement an activity or initiative.
Partners (18)
Partners (18)
The Manure Knowledge Kiosk is a platform for knowledge exchange, outreach and capacity building on integrated manure management. The kiosk is supported by the Climate and Clean Air Coalition (CCAC.
The website, ghgmitigation. irri, serves as an information kiosk for greenhouse gas emissions and mitigation options in rice.
This study by the Livestock and Manure Management Component, part of CCAC, focused on the global challenge of reducing climate emissions from livestock while improving food security and.
The guide, a result of a joint initiative between the GRA and the SAI Platform, offers an overview of current best practice and emerging options for reducing GHG emissions from the livestock.
This report, published by The Methane Finance Study Group, considers pay-for-performance mechanisms for methane abatement. The analysis complements the Climate and Clean Air Coalition’s (.
Agricultural activities contribute directly to emissions of greenhouse gases through a variety of processes. This chapter provides an assessment of non-carbon-dioxide emissions from the following.
Initiatives.
Links Rápidos.
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Livestock Emissions: Best Practice and Emerging Options.
Livestock Emissions: Best Practice and Emerging Options.
‘ Reducing greenhouse gas emissions from livestock: best practice and emerging options ’ was jointly published by the GRA’s Livestock Research Group and the Sustainable Agriculture Initiative (SAI) Platform in late 2014. With thanks to funding support from New Zealand and translation provided by Group members in France, Chile and Colombia, this popular publication is now available in French and Spanish.
Research Groups reset.
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mitigation practices.
New research on soil fertility management.
In a recent study by Wageningen University & Research Centre, management interventions to increase the supply of organic carbon were tested with a linear programming model called NutMatch. NutMatch was applied to crop rotations with different mixtures of organic cattle slurry, pig slurry or compost, or with a mineral fertiliser. The study found that rotational crop residues, cattle slurry and compost each substantially contributed to soil organic carbon accumulation (range 200-450 kg C ha-1 yr-1); contributions of pig slurry and cover crops were small (20-50 kg C ha-1 yr-1). In terms of greenhouse gas emissions, it appears that the trade-offs between carbon inputs and emissions of greenhouse gases (notably N2O) or other pollutants (NO3, NH3) can be substantial.
Popular industry guide on reducing livestock greenhouse gas emissions now available in French and Spanish.
‘ Reducing greenhouse gas emissions from livestock: best practice and emerging options ’ was jointly published by the GRA’s Livestock Research Group and the Sustainable Agriculture Initiative (SAI) Platform in late 2014. It is now one of the most downloaded documents on the GRA website.
With thanks to funding support from New Zealand and translation provided by LRG members in France, Chile and Colombia, this popular publication is now available in French and Spanish.
The guide is intended to help farmers and industry leaders make progress on meeting global food demand while reducing the industry’s contribution to climate change. It summarises current best practices ready for implementation at the farm level, as well as emerging options at various stages of research to reduce the greenhouse gas emissions intensity of livestock production across a range of farm systems. It covers intervention options for animal feed and nutrition, genetics and breeding, rumen modification, animal health, manure, and grassland management.
Hard copies of the guidelines in any of the three languages are available from the LRG: [email protected]
Livestock and Climate Change.
The college of Agricultural and Environmental Science, UC Davis has posted an interesting article on “ Facts and Fiction on Livestock and Climate Change ” by Frank Mitloehner, Professor UC Davis.
Professor Mitloehner shows the proportion of US total GHG emissions from livestock production (4.2%) in comparison with emissions from other sectors. Suggesting that a direct comparison between emissions from the US livestock sector and the energy (31%) and transport sectors (27%) brings into perspective the amount of difference that can be made by reducing livestock emissions.
Of course that is not to suggest that the livestock sector is not required to play its part in reducing emissions. The article shares impressive statistics from the US beef and dairy sectors showing how production from both sectors has increased over the last 50-65 years, although the total number of livestock has decreased.
1950: 22 million dairy cows produced 117 million tons milk 2015: 9 million dairy cows produced 209 million tons of milk. (Fifty-nine percent fewer cows produced 79 percent more milk than they did in 1950.)
1970: 140 million head of cattle produced 24 million tons of beef 2015: 90 million (36 percent fewer) head of cattle produce 24 million tons of beef.
The full article can be read on the UC Davis website.
For information on some of the management practices that the US are using to continue reducing emissions from their dairy sector in particular see the case studies developed by the Livestock Research Group.
New website for the project to reduce enteric methane.
‘Reducing Enteric Methane for Improving Food Security and Livelihoods’, a project implemented by the Food and Agriculture Organisation (FAO) and New Zealand Agricultural Greenhouse Gas Research Centre in association with the Global Research Alliance (GRA), has a new website where you will soon be able to see results from the project. The project aims to identify system specific technologies and interventions to increase ruminant productivity and reduce the emissions intensity of enteric methane. Ruminant production systems with low productivity lose more energy per unit of animal product than those with high productivity. The solution is to identify and implement low cost or no cost technologies that offer win-win scenarios to increase productivity across production systems, strengthen farmer livelihoods, and increase food security, while reducing methane emissions intensity.
Mitigation Assessment Webinar from the CGE.
Reducing emissions intensity from livestock production.
The Livestock Research Group has developed a set of country case studies demonstrating on-farm successes to reduce on-farm emissions from livestock production. The case studies demonstrate an increase in production and increase of resource use efficiency as well as a reduction in greenhouse gases. Six countries, Chile, Indonesia, Ireland, the Netherlands, New Zealand and USA have contributed success stories covering a range of livestock systems (beef, dairy and sheep) across different scales (local, state and national).
Each case study outlines the key management activities and the effect of these actions on productivity, income and food security, while also considering the trade-off implications and how this relates to climate change adaptation for this livestock system. The Livestock Research Group are continuing to build this library of on-farm examples as a useful resource that can be shared and provide a basis for research and uptake of similar activities in other countries. Visit the Livestock Research Group page to read the case studies. For more information on any of the case studies, or to share a similar story from your own research contact [email protected] .
Global best practice guidelines for reducing GHG emissions from livestock released.
The Livestock Research Group of the Global Research Alliance on Agricultural Greenhouse Gases and Sustainable Agriculture Initiative Platform have joined forces to compile information about greenhouse gas mitigation options currently available, and a roadmap of emerging options based on current research, to help make progress on meeting global food demand while reducing the food industry’s contribution to global climate change.
Learn more about this collaboration from the LRG webpage.
New Livestock Report from the US.
A new report by the Technical Working Group on Agricultural Greenhouse Gases (T-AGG) at the Nicholas Institute for Environmental Policy Solutions synthesizes the fundamental information needed to design programs for livestock producers to report and mitigate greenhouse gas emissions in the United States. It discusses in detail strategies to reduce enteric and manure methane emissions from dairy, beef, and swine systems.
The full report, released at the July C-AGG meeting, is available online along with a shorter companion brief. Learn more about the full T-AGG body of work, which provides a technical foundation for programs to engage farmers and ranchers on working agricultural land in the United States, on the Nicholas Institute for Environmental Policy Solutions website.
Finding solutions for climate change mitigation that benefit small farmers.
Researchers from the International Food Policy Research Institute (IFPRI) are working in four countries to assess the contribution that small farmers can make to carbon markets and ways to link them to these markets.
Greenhouse gas emissions can be significantly reduced and carbon sequestered through the adoption of climate-friendly agronomic practices – for example crop-residue management and no-tillage farming – and through improved use of organic and chemical fertilisers. By ‘trading’ carbon stored or emissions reduced, a carbon market provides a means to turn this useful activity into a profitable one. Read the full article on the New Agriculturist website.
Canadian research to reduce greenhouse gas emissions.
Researchers at the University of British Colombia have won a major grant from Agriculture Canada to identify the best way to water and fertilize crops in order to maximize resources while minimizing greenhouse gas emissions. The $1.2-million grant is drawn from the $27-million Agricultural Greenhouse Gases Program (AGGP) to develop technology for reducing greenhouse gas emissions from farming.
The AGGP represents Canada’s initial contribution to the Global Research Alliance on Agricultural Greenhouse Gases, an international network of more than 30 member countries that will coordinate and increase agricultural research on greenhouse gas mitigation and make new mitigation technologies and beneficial management practices available to farmers. Read the Agriculture and Agri-Food Canada media release for more on this project.
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Reducing greenhouse gas emissions from livestock best practice and emerging options


Senior policy officer.
FAO HQ, Viale delle Terme di Caracalla.
Rome 00153, Italy.
Tackling climate change through livestock.
An important emitter of greenhouse gases (GHG), the livestock sector also has a large potential to reduce its emissions.
This is the main conclusion drawn by the report “Tackling climate change through livestock”. This newly released report provides the most comprehensive global assessment made to-date of the livestock sector’s GHG emissions and its mitigation potential.
The report also presents a detailed assessment В of the magnitude, the sources and pathways of emissions from different production systems and supply chains. Relying on life cycle assessment, statistical analysis and scenario building, it identifies concrete options to reduce emissions.
It comes at a time when the world needs to urgently reduce GHG emissions to avert catastrophic climate change. The livestock sector can make an important contribution to such international efforts by offsetting some of the sector’s emission increases, which are expected as demand for livestock products is projected to grow by 70 percent by 2050.
Key messages.
Important GHG emissions.
The livestock sector plays an important role in climate change. It is estimated to emit 7.1 gigatonnes of carbon dioxide equivalent (CO 2 - eq) per annum, representing 14.5 percent of all human-induced emissions. Beef and cattle milk production account for the majority of emissions, respectively contributing 41 and 19 percent of the sector’s emissions. While pig meat and poultry meat and eggs contribute respectively 9 percent and 8 percent to the sector's emissions. The main sources of emissions are: feed production and processing (45 percent of the total – with 9 percent attributable to the expansion of pasture and feed crops into forests), enteric fermentation from ruminants (39 percent), and manure decomposition (10 percent). The remainder is attributable to the processing and transportation of animal products.
Sizeable reductions within reach.
Sector emissions could already be brought down significantly just through the wider use of existing best practices and technologies. Technologies and practices that contribute to reducing emissions already exist, but could be used more widely. A 30 percent reduction of GHG emissions would be possible if producers in a given system, region and climatic zone adopted the technologies and practices currently used by their least emission intensive (emissions per unit of animal product) peers. Substantial emission reductions can be achieved across all species, systems and regions.
Efficiency key to reducing emissions.
Possible interventions to reduce emissions are mainly based on technologies and practices that improve production efficiency at animal and herd levels. They include better feeding practices, animal husbandry and health management. В Manure management practices that ensure the recovery and recycling of nutrients and energy contained in manure, and energy savings and recycling along supply chains, are further mitigation options.
Mitigation for development.
Most mitigation interventions can provide both environmental and economic co-benefits. Efficient practices and technologies can boost productivity and thus contribute to food security and poverty alleviation.
Urgent need for collective and global action.
Global action involving all sector stakeholders is urgently required to design and implement cost-effective and equitable mitigation strategies, and to set up the necessary supporting policies and institutional frameworks. The adoption of new practices and technologies will require a mix of supporting policies, incentives, research and on-the-ground extension work.
This report is complemented by two technical reports providing a more in-depth analysis of emissions by sub-sectors (pig and chicken supply chains and ruminant supply chains).
FAO’s commitment to practice improvements and sector sustainability.
FAO is actively involved in the Agenda of Action in support of Sustainable Livestock Sector Development, a global multi-stakeholder partnership dedicated to improving practices for a more efficient use of natural resources. It focuses on three areas: В practices efficiency, grassland management and manure management. В.
FAO is also actively involved in the Livestock Environment Assessment and Performance (LEAP) Partnership, a cross-sectoral effort to develop common metrics to define and measure environmental performance of livestock supply chains.

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